Starbucks – Centralstationen i Göteborg

Starbucks i GöteborgJag tror att de försökte köpa oss. Det hela var så märkligt. Hela redaktionen (Marcus och Joel) bestämde sig för att hålla frukostmöte på det nyöppnade Starbucks i Göteborgs Centralstation. Jag beställde en dubbel macchiato och bad om att få den just så som baristan föredrog den. Vi språkade några minuter om hur olika en korrekt macchiato kan vara, beroende på vem som serverar den, och att det är intressant hur de flesta ändå förfäktar just sin variant som den enda rätta.

Marcus däremot beställde en cortado och det väloljade amerikanska maskineriet började genast gnissla betänkligt. Det verkade inte finnas någon knapp för cortado så en av baristorna började prata om short latte, kassörskan knappade och vevade, 33 kronor plingade upp på displayen och ut kom en mugg varm mjölk med lite kaffesmak. Och här började nog personalen ana vårt missnöje. Vi hade i vanlig ordning fyrat iväg en försvarlig mängd frågor om bönor och rostningar under det att vi beställde så vi hade hunnit skapa en sorts flyktig relation. Inget är ju så givande som att causera med intet ont anande kafépersonal om allt mellan himmel och jord. Den hjärtliga stämningen blev lite mer avvaktande och på något vänster kom det fram att vi var skribenter för Arabicarobusta – det kan ha varit den gigantiska kameran som kärvänligt trycktes upp i näsan på personalstyrkan som avslöjade oss – så strax efter att vi hade satt oss tillrätta för att avnjuta vår högst ordinära dryckjom kom en barista fram och erbjöd oss att vara med i en provning.

Kaffeprovning på Starbucks
En mugg rykande färskbryggt kaffe från Etiopien serverad av en av Starbucks supertrevliga baristor. Misstolka inte vår kritiska artikel som ett påhopp på personalen för det är absolut inte vår mening. Lyft blicken! De var verkligen ett gäng sköningar som ni själva kan lära känna genom att gå dit någon dag och be om en riktig halalmacchiato.

Personalen skulle testa Etiopiskt bryggkaffe med citronkaka och undrade om vi ville vara med. Sen rullade det bara på. Alla var supertrevliga, servicemedvetna och vi serverades perfekt pressat kaffe och fick lära oss om konsten att dofta och smaka. Vi fick en mycket trevlig, intressant och givande halvtimme med personalen på Starbucks som berättade om det allvar med vilket de närmade sig kaffet. En av personalcheferna berättade om hur hela personalstyrkan kontinuerligt utbildas, bland annat genom provningar som hålls minst en gång om dagen. Hon själv hade varit i London i sex veckor innan öppnandet för att bli en riktigt lojal och kunnig chef i den stora Starbucksfamiljen.

Vi gick därifrån uppfyllda av en märklig magkänsla av glädje över det oväntade äventyret blandad med misstänksamhet mot hela tilltaget. Visst var personalen jättettrevlig och visst hade vi en riktigt kul och givande stund tillsammans. Men visst var det väl bara vi som bjöds på provning och inte resten av kaféets gäster? Visst var det väl för att vi skriver en blogg?

Annonser

6 reaktioner till “Starbucks – Centralstationen i Göteborg”

 1. Men vaddå? Skummar dom inte sin egen mjölk på starbucks? Trycker dom bara på en knapp och så kommer det ut rätt mängd mjölk med temperatur anpassad? Va? Jag förstår inte, så kan de väl inte göra?

  1. Hej! Jo visst skummar de mjölken och brygger kaffet och så vidare enligt konstens alla regler. Det var mer ett sätt att föröka beskriva en känsla. Känslan av att beställa något som inte ingick i konceptet och därför få fel dryck till ett lite för högt pris och känna sig lite lurad. Men de skummar.

 2. Detta är patetiskt, ni använder med ett språk likt ingen annan och helgonförklarar Starbucks, den absolut sämsta kedjan i hela världen. Att ni dessutom pratar så gott om kaffet vars kvalitet är sämre än nämnvärt, är skamligt.
  Jag bryr mig inte det minsta vad ni föredrar i smakväg, men Starbucks..?

  1. Hej Simon! Kul att du har hittat till vår blogg.

   Vi ville beskriva vårt möte med personalen på Starbucks, snarare än deras kaffe, för det var ett riktigt intressant och givande kafébesök. Det låter däremot som att du har väldigt dåliga erfarenheter av Starbucks och det hade varit spännande att få ta del av dina berättelser. Så vad sägs om att ses över en god kopp, gärna på ditt favoritställe, och snacka kaffe, väder, vind och annat? Vi vill dessutom gärna få tips om nya kaféer och höra om dina favoritblandningar.

   Mejla till redaktionen@arabicarobusta.se eller twittra till @arabicarobusta så bestämmer vi tid och plats.

   Vi hörs och ses!
   Joel och Marcus

 3. ”Friends don’t let friends go to Starbucks” var det någon som sa… se filmen ”Black Gold” (om ni vågar riskera att allt kaffe smakar ondska framöver) som visar på hur drivande Starbucks är i att hålla nere rättigheter för arbetare på kaffeplantager, priset på kaffe m.m.

  http://blackgoldmovie.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s